BröllopsklänningBröllopskläder

Ett bröllop är en vigsel och den tillhörande festen är för att symbolisera att ett par ingått ett äktenskap. Ordet bröllop kommer av fornsvenskans bruþlöp, alltså ’brudlopp’. Brudloppet var beteckningen på det följe som ledsagade bruden från brudens hem där fästningen skett och det nya hemmet. Bröllopet föregås ibland av en förlovning eller trolovning. Om den kommande bruden är medlem i Svenska kyrkan kan bröllopet föregås av lysning i de församlingar kontrahenterna tillhör.

Under de senaste åren har bröllopet och bröllopsfesten åter blivit en stor och viktig händelse för brudparet, och planering för detta kan pågå i mer än ett år. Detta innefattar allt från att boka kyrka och präst till att hitta lämplig lokal för själva bröllopsfesten. Somliga par anlitar en bröllopskoordinator för sköta detta arbete. Brudgummens och brudens vänner kan före bröllopsdagen anordna en svensexa respektive möhippa, då man överraskar dem med olika aktiviteter. Månaden efter bröllopet kallas smekmånad och många beger sig då iväg på en resa tillsammans.

Bröllopsdag är dagen för vigseln, men så kallas även kommande årsdagar. Vissa av årsdagarna har fått speciella namn. Av gammal tradition förekommer silverbröllop och guldbröllop, men då auktoritet inom området saknas fabriceras nya årsdagsnamn av exempelvis kolorerad veckopress. På grund av den inofficiella naturen föreligger det en del skilda meningar om vad den ena eller andra årsdagen ska kallas.

Bröllopsnatten kan tillbringas i en bröllopssvit. Brukligt är att brudparet smiter till sviten utan att berätta för gästerna var natten skall tillbringas. En morgongåva är en gåva som brudgummen ger bruden på morgonen efter bröllopsnatten, vanligtvis ett smycke. Morgongåvan skall enligt seden betinga ett försörjningsvärde eller vara ett redskap som möjliggör försörjning åt bruden, om brudgummen faller ifrån.

Bruden har oftast vit bröllopsklänning och brudgummen kostym eller frack.

Visste du att...
• En brudslöja kommer från den tid då brudens far arrangerade bröllopet. Brudens ansikte skulle vara dolt till efter bröllopet så att brudgummen inte kunde ångra sig.

• Brudkrona symboliserar oskuld, förr var det endast oskulder som fick bära krona vid bröllopet.

• Bröllopsringarna har sitt ursprung i det gamla Rom, där kvinnorna bar ringar för att visa att de tillhörde en viss man. Männen bar däremot inte någon liknande ring.

• Bröllopstårtan, vars första bit bruden och brudgummen skär och äter tillsammans, symboliserade förr i tiden fruktsamhet och lycka. Man bröt en kaka över brudens huvud för att hon skulle få många barn. Man kunde också kasta brödsmulor över bruden. Seden lever kvar idag, men istället för brödsmulor kastar vi ris.

• Fram till 1920 hade kvinnor i Sverige laglig rätt till en morgongåva, som var mannens gengåva till kvinnan för oskulden som hon givit honom under natten. Morgongåvan var också värdefull, den skulle vara kvinnans livförsäkring om någonting skulle hända mannen.

• Fram till 1973 var det lag på lysning i kyrkan tre söndagar i rad, med det blivande brudparet närvarande. Meningen med lysningen var att församlingen skulle kunna lägga in en protest mot det stundande bröllopet. Efteråt brukade det vara lysningsmottagning och det var då man lämnade sina bröllopspresenter. Det går fortfarande att ha lysning, men då måste man kontakta prästen i förväg.

• Om man tackar nej till en bröllopsinbjudan måste man enligt traditionen ändå köpa en bröllopspresent

• Gifter man sig i kyrkan krävs det en ring, detta krav finns inte vid borgerlig vigsel. Vanligast är att brudparet växlat ringar vid förlovningen. Vid bröllopet får bruden ytterligare en ring, mannen får nöja sig med den ring han fick vid förlovningen, dock med datum för bröllopet ingraverat. Vanligt idag är också att man gifter sig utan förlovning, då växlar man ringar vid bröllopet.

• Om man vill gifta sig utomlands på något av de svenska konsulaten eller ambassaderna ska man först kontakta UD i Stockholm, avdelningen för konsulära ärenden. Det är inte på alla ambassader det är möjligt att gifta sig, UD vet besked om vilka. Glöm inte att göra en hindersprövning inom fyra månader före bröllopet.

• Bröllopsresan kommer från den gamla seden att brudparet reste runt och besökte alla släktingar och vänner som inte kunde komma på bröllopet.

• Möhippa, eller sista natten med gänget. Efter obligatorisk kidnappning och utklädning/utspökning ska bruden gå igenom diverse mer eller mindre "omöjliga" uppdrag som straff för att hon lämnar sina vänner för den blivande maken. Kvällen avslutas oftast med en trevlig middag.Kom in till oss på Trädgårdsgatan 37 i Sundsvall så hjälper vi er att prova ut rätt bröllopskläder.