Brudklänning

Brudklänning

Brudklänning är en klänning som uteslutande används i samband med bröllop eller vigsel. Vitt är numera den traditionella färgen för brudklänning, men även pastellfärger som krämvitt, champagne och blekrosa förekommer, även klänningar med inslag av blått, rött och svart har blivit allt vanligare. Det anses inte vara ett etikettsbrott att välja en klänning i en helt annan färg.

Ett av de tidigaste exemplen på vit bruddräkt är den klänning som Maria de Medici bar år 1600. Under den så kallade första empiren (directoiren, 1799-1805) blev vit brudklädsel sed bland överklassens flickor i Europa. När Drottning Viktoria gifte sig i vitt 1840 var det etablerat som bröllopsfärg i Europas högre stånd.
 
Allmogen gifte sig däremot traditionellt i folkdräkt eller i de bästa kläder man ägde. Långt in på 1800-talet kunde även en något bättre bemedlad brud bära en starkt färgad eller mönstrad klänning. Fördelen med en sådan klänning var att den kunde användas igen som balklänning. Andra hälften av 1800-talet blev svart sidenklänning den vanligaste brudklädseln, och starka färger började anses opassande. Bruket av vit klänning blev allmänt utbrett i modekretsar först på 1880-talet och efter första världskriget slog det igenom hos befolkningen som helhet.

Den kristna kyrkan ville framhålla den kristna aspekten av äktenskapet, att bruden skulle förbli kysk och oskuldsfull. Dessutom ville den allt mer välbärgade borgarklassen visa upp sin rikedom genom att bland annat utrusta bruden med en klänning som bara kunde bäras en gång.

Inspirationen till brudklänningarnas utseende kom ofta från diverse kungabröllop. På senare tid bidrog prinsessan Dianas sagolika brudklänning från 1981 till en trend med romantiska bröllopskläder.

Först mot sekelskiftet 1900 kom den ursprungligen brittiska seden att det skulle vara lyckobringande att bära "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått" - kronan var gammal, underkläderna nya, klänningen lånad/omsydd, strumpebandet blått. Något gammalt som minne av brudens tidigare liv, något nytt som tecken på ny ordning, något lånat för att behålla gamla vänner samt något blått symbol för hoppet eller en bra framtid.Kom in till oss på Trädgårdsgatan 37 i Sundsvall så hjälper vi er att prova ut rätt brudklänning.