Brudklänning

Klädkoder

Klädkod är en angivelse om önskad klädsel hos gästerna vid fester och andra sammankomster. Om det i en inbjudan anges viss klädsel, bör sådan klädsel bäras av värdfolk och gäster. Om det finns underhållare eller serveringspersonal på festen omfattas de däremot inte av klädkoden, eller i varje fall inte samma klädkod. Den engelskspråkiga motsvarigheten är Dress Code.

En klädkod är motiverad vid en mer formell tillställning, där det inte är självklart för gästerna vilken klädnivå som är lämplig. Syftet med en klädkod är alltså att underlätta för gästerna och undvika att några gäster känner sig obekväma som ett resultat av avvikande klädsel. Det är därför viktigt att använda en etablerad klädkod vars betydelse är välkänd, eftersom syftet annars går förlorat. Vanligen anses det mindre lämpligt att uttryckligen skriva ut vad som skall bäras, eftersom en klädkod endast anger nivån på klädseln; i en kortfattad inbjudan kan platsen även vara begränsad. Vid informella fester i en etablerad vänkrets behöver vanligen inte någon klädkod anges.

Vissa klädkoder har varit etablerade under lång tid, men även i dessa fall påverkas de åtminstone till viss del av det växlande modet.
 

Klädkoder i Sverige
Klädkoden anger ofta mannens aftonklädsel. Till varje nivå finns en kvinnlig motsvarighet.


Högtidsdräkt (frack)
Om högtidsdräkt är påbjuden kvällstid bär män frack. Kvinnor bär aftonklänning eller balklänning. I populär svensk klädkod saknas högtidsdräkt för dagsbruk. Internationellt används jackett istället för frack på dagen av män, vilket i enstaka fall kan förekomma även i Sverige. Inom anglo-amerikansk etikett kallas högtidsdräkt för formell klädsel. Det är även möjligt att bära hembygdsdräkt i festvariant. Militär personal (även pensionerad eller icke aktiv) kan bära sällskapsuniform i form av högtidsdräkt eller stor mässdräkt (den senare endast vid festsammankomster). Präster kan bära sin ämbetsdräkt.

Termen civil högtidsdräkt innebär att uniformen är utesluten. Anges frack som klädsel är även hembygdsdräkt utesluten. Akademisk högtidsdräkt innebär frack med svart väst för herrar och svart långklänning för damer.

Till högtidsdräkt kan normalt ordenstecken bäras, av den som har sådana. Ibland anges specifikt i klädangivelsen att eventuella ordenstecken skall bäras. Har man flera ordenstecken att välja mellan, brukar i första hand de bäras som på något sätt kan anses förknippat med den högtid som skall firas eller den institution som arrangerar festen.


KostymSmoking
Kvällstid bär mannen smoking, medan kvinnan bär smokingklänning. Handskar används ej. Internationellt används dagtid ibland stresemann istället för smoking. Inom anglo-amerikansk etikett kallas smoking black tie eller mer traditionellt semiformell klädsel.

Militär personal (även pensionerad eller icke aktiv) kan bära sällskapsuniform i form av sällskapsdräkt eller liten mässdräkt (den senare endast vid festsammankomster).


Mörk kostym
Vid klädkoden mörk kostym påbjuds för män traditionellt mörkgrå eller mörkblå kostym, vit skjorta och slips eller fluga. På senare tid används även svart kostym, vilket traditionellt varit reserverat för begravning. Kvinnor bär knälång klänning eller kjol. Kvinnans klädsel skall ej vara axelbar och kjollängden skall inte vara golvlång. Inom anglo-amerikansk etikett kallas mörk kostym traditionellt för informell klädsel.

Inom ordensväsendet innebär termen enkel högtidsdräkt (EHD) kvällstid vanligen mörk kostym. Män kan bära fluga istället för slips.

Kavaj
Kavaj är numera den minst strikta av vedertagna klädkoder. För män innebär den dock i regel hel kostym, inte udda kavaj. Kostymen kan vara mörk eller ljus beroende på sammanhanget. Skjortan bör vara ljus. Fluga kan användas istället för slips. Kvinnor bär klänning, kjol, dräkt eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel och omkring knälång.

Kostym (utklädnad)
Om kostym är påbjuden innebär det att det är maskerad. Oftast kompletteras den av det tema kvällen har. Sverige är det enda landet som har samma benämning för två olika sorters kläder, vilket kan röra till det ibland. Därför används numera "mörk kostym" vid inbjudan, och det är då inte utklädnad. Maskerad kan också markeras genom klädkoden "mask för ansiktet", och då är det särskilt viktigt att maskeradkostymen skall dölja personens identitet.

Äldre klädkoder
I gammaldags etikett användes termen mörk kostym för smoking, kavaj eller mörk kavaj för mörk kostym samt kavajkostym, enkel kavaj eller udda kavaj för det som i dag kallas kavaj. Numera har såväl kungen som riksdagens talman klädkoden "mörk kostym" på sina bjudningskort när det faktiskt är mörk kostym som gäller, eftersom det är lättare för folk att förstå. Den äldre terminologin har blivit mycket ovanlig, även om den kan förekomma i enstaka fall, till exempel i akademiska sammanhang.
 


BrudklänningAndra termer
Förutom de etablerade klädkoderna finns ett antal mindre väldefinierade begrepp, som inte är allmänt vedertagagna och vars betydelse varierar.

Udda kavaj betecknar i populär svensk klädkod oftast en kavaj som skiljer sig från byxorna i material och/eller färg.

Affärskostym är inte en etablerad klädkod, men syftar på en klädsel vars nivå är mellan mörk kostym och kavaj.

Vårdad klädsel är inte heller en etablerad klädkod. Normalt kan antas att kläderna inte skall vara trasiga, slitna eller smutsiga. Termen används ibland av krogar för att sortera gästerna. Vad som är vårdad klädsel kan bero på sammanhanget och inkluderar exempelvis blazer och chinos. Damer kan ha kjol och topp eller något enklare klänning samt till det strumpbyxor eller leggings. Träningskläder, arbetskläder eller i övrigt alltför fritidsbetonade kläder eller skor bör undvikas. Kvinnor och särskilt män bör undvika kortbyxor.
 
Familjehögtider
Vid familjehögtider kan en klädkod användas precis som i andra sammanhang. Därutöver gäller följande vid bröllop och begravningar.

Bröllop
Vid ett borgerligt bröllop är klädseln mera fri, men vanligt är att brudgummen bär kostym och bruden dräkt eller liten klänning. Vid ett mindre kyrkbröllop är klädseln mer valfri än vid ett stort kyrkbröllop; här kan brudgummen bära mörk kostym och bruden dräkt eller liten klänning. Under 1990-talet förekom det att brudparet bar frack och lång klänning, medan gästerna kom i kavaj. Detta är etikettsvidrigt; om brudparet gifter sig i frack och lång klänning skall bröllopsgästerna bära detsamma. Uniform och stor folkdräkt är jämförbart med frack och lång klänning. Vid bröllop på förmiddagen skall brudgummen bära jackett och bruden kort klänning med eller utan slöja. Smoking skal inte användas. En viktig regel vid västerländska bröllop är att endast bruden kan bära helvit klädsel. Det är dock accepterat att kvinnliga gäster bär delvis vit klädsel, så länge det vita inte är klädselns dominerande färg. Bröllopsgäster skall inte heller bära sorgkläder eftersom glädje bryter sorg. En tumregel är att bröllopsgästerna inte skall bära finare kläder än brudparet; bär brudgummen till exempel kostym skall inte manliga gäster bära frack. Damer skall inte ha bara axlar i kyrkan. Gifter man sig för andra gången eller mer bör bruden inte bära vitt, krona eller slöja; bröllopet bör också vara något diskretare är de tidigare.
 
Begravning
FrackVid en begravning bär manliga begravningsgäster, om inget annat annonserats, svart eller mörk kostym med vit skjorta och slips. De män som är närstående till den avlidna personen – make, söner, svärsöner, barnbarn, far, bröder och svågrar med flera – bär vanligen vit slips till den vita skjortan medan övriga kan välja svart slips. Traditionen kan dock variera mellan olika delar av Sverige. För kvinnor är den traditionella begravningsklädseln svart klänning eller kjol, antingen knä- eller ankellång, men svarta långbyxor är oftast fullt likvärdigt idag.

"Valfri klädsel" som klädkod vid begravning innebär att ovanstående klädsel inte är något krav och att även andra diskreta färger går bra.

"Ljus klädsel" betyder givetvis att begravningsdeltagarna inte bär mörka kläder. Herrar kan till exempel bära blå eller grå kostym. Till detta används vit skjorta med diskret enfärgad slips, till exempel vit, grå eller eventuellt mörkblå, men inte svart.
 
Restauranger
Länge var det otänkbart att gå på finare restauranger utan att klä upp sig något. Fortfarande finns det restauranger som har slipstvång för gäster eller ogillar att herrar kommer utan kavaj, men med den förändrade krog- och klubbkultur som har vuxit fram i Sverige de senaste decennierna har reglerna på många håll luckrats upp.

På arbetet
Under 1970-talet utvecklades i Sverige en liberal inställning till kläder i arbetslivet. I vissa branscher dominerar fortfarande kostym som klädsel för manliga anställda och till exempel dräkt för kvinnor, men generellt sett har man ofta gått över till byxor, skjorta och tröja eller udda kavaj. Kortbyxor är på vissa ställen dock inte accepterat.

Kom in till oss på Trädgårdsgatan 37 i Sundsvall så hjälper vi er att prova ut rätt studentkläder.